Osby.info

Lekoseum

Brio firade 100 år som företag 1984 och öppnade då ett leksaksmuseum som fick namnet Brio Lekoseum. Osby och leksaker har länge varit synonymt och leksakstillverkningen har skett både i Brios egna fabriker och hos många lokala underleverantörer. 2014 togs museet över av en fristående stiftelse som driver det vidare som hela bygdens leksaksmuseum.

Lekoseum uppskattas av hela familjen. Museet har förstås mest Brio-leksaker men även leksaker av andra märken som de distribuerat, till exempel Märklin modelljärnväg och dockan Barbie. Igenkänningsfaktorn är hög för vuxna och även barnen brukar tycka om utställningen. Här finns också tomtens verkstad med maskiner och verktyg från gamla Brio-fabriker.

När barnen tröttnat på att bara titta kan de få utlopp för sin leklust på någon av museets lekstationer. De kan till exempel köra Brio trätåg och elektriska Märklin-tåg, spela Sega tv-spel och Alga-spel, bygga med Brio MEC / Builder System eller leka med Barbies dockhus.

Tvärs över gatan finns Lekoseums butik med både Brio-leksaker och andra varumärken. Här finns bland annat en outlet-avdelning med många bra erbjudanden. Både museet och butiken ligger på Briogatan i Osby centrum, endast ett stenkast från stationen. Lekoseum har ett kafé och det finns flera restauranger i närheten.

Mer information
För öppettider och mer information se Lekoseums hemsida.